piątek, 29 lipca 2016

Zielona Azja


Przeglądając ulubione wegańskie profile na Instagramie (Let's cook vegan Mississippi Vegan Veg Food Videos) natknęłam się na wiele zdjęć potraw z awokado i sezamem. Zainspirowało mnie to do stworzenia tego dania. Na talerzu zagościł kolor zielony. Makaron soba połączyłam z groszkiem i cukinią, dodałam mu trochę lekkości i świeżości dzięki mięcie, szczypiorkowi i sokowi z cytryny. Sezam dodany do tofu i makaronu był smakowym uzupełnieniem i jednocześnie strzałem w dziesiątkę. Do tego pierzynka ze szpinaku, pokrojone awokado i podsmażone papryczki chilli, które uatrakcyjniły wygląd potrawy i dodały pikanterii.

MAKARON SOBA Z ZIELONYMI WARZYWAMI

Składniki:
1 porcja makaronu soba
1/2 kostki tofu naturalnego (90g)
1/2 cukinii
1/2 puszki zielonego groszku
1/2 awokado
1 garść szpinaku
1 papryczka chilli
2 łyżki sezamu
1/2 pęczka szczypiorku
kilka listków świeżej mięty
sok z cytryny
sos sojowy
zioła tajskie, sproszkowana trawa cytrynowa, chilli w płatkach, sól, pieprz, imbir, ras el hanout
olej sezamowy

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Tofu kroimy w kostkę i marynujemy w sosie sojowym, soku z cytryny, oleju, sezamie, przyprawie ras el hanout i imbirze. Cukinie myjemy, obieramy i podsmażamy na oleju sezamowym pokrojoną w kostkę. Dodajemy groszek i doprawiamy szczypiorkiem, miętą i przyprawami. Na patelni mieszamy warzywa z makaronem, polewamy sokiem z cytryny, sosem sojowym i posypujemy sezamem. W razie czego- doprawiamy. Na osobnej patelni krótko smażymy przekrojoną papryczkę chilli, a następnie tofu wraz z marynatą. Na talerzu układamy garść szpinaku, a następnie makaron z warzywami. Na makaronie układamy tofu, posypujemy miętą i szczypiorkiem. Dodajemy papryczkę chilli i pokrojone w paski awokado. Polewamy je sokiem z cytryny, posypujemy zmielonym chilli, solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz