Składniki:
2 torebki białego ryżu
600ml bulionu warzywnego
1 cebula
300g świeżych kurek
2 łyżki oleju
pęczek pietruszki
kilka ziarenek jałowca
po 3/4 łyżeczki tymianku i rozmarynu
pieprz i sól do smaku
Drobno pokrojoną cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Dosypujemy jałowiec, tymianek oraz rozmaryn, krótko podsmażamy. Następnie dodajemy surowy ryż i znów krótko smażymy (ok. 1-2 minut). Ryż stopniowo zalewamy 1/3 przygotowanego wcześniej bulionu. Czekamy, aż ziarenka wchłoną płyn, po czym dolewamy kolejną część bulionu. Czynność powtarzamy raz jeszcze. Kurki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do ryżu. Mieszamy i czekamy, aż odparują wodę. W międzyczasie siekamy pietruszkę, dodajemy do garnka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu i do uzyskania miękkiego ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz