poniedziałek, 25 lipca 2016

Cukinia faszerowana kaszą i pieczarkami


Lato to czas, w którym na talerzu goszczą najpiękniejsze, soczyste kolory. Świeże owoce i warzywa jem w dużych ilościach i staram się podawać je w jak najbardziej różnorodnej formie. Pieczoną cukinię podałam z kaszą jęczmienną, pietruszką (do której ostatecznie się przekonałam) i pieczarkami. Podałam ją z pomidorkami koktajlowymi i cytrynowym brokułem.

FASZEROWANA KASZĄ JĘCZMIENNĄ CUKINIA

Składniki na 4 porcje:
2 cukinie
1 brokuł
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
2 torebki kaszy jęczmiennej
500g pieczarek
1 pęczek pietruszki
3 ząbki czosnku
mieszanka do sałatek z kwiatem pomarańczy
sól, pieprz

Cukinie myjemy, kroimy na połówki i pieczemy przez 15 minut w 180st. Gotujemy osoloną wodę na brokuła, różyczki wrzucamy na wrzątek i trzymamy w wodzie do momentu, w którym zmięknie, ale utrzyma sprężystość (ok.3 minuty). W międzyczasie umyte i pokrojone pieczarki podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy czosnek i posiekaną pietruszkę. Wydrążamy środek cukinii, rozgniatamy widelcem i dodajemy do pieczarek, mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną według wskazówek na opakowaniu kaszę jęczmienną mieszamy z pieczarkami, podsmażamy chwilę, doprawiamy do smaku. Łyżką nakładamy farsz do zagłębień cukinii i układamy na talerzach. Brokuła, polewamy sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem oraz mieszanką do sałatek. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i przyprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz