poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Zupa pomidorowa z oliwkami i grzankami


Zupa pomidorowa z ryżem gotowana przez Babcię była moją ukochaną potrawą w dzieciństwie, ale zamiłowanie do tego prostego dania przetrwało próbę czasu. Wariacji na jej temat jest niezwykle wiele, sama także za każdym razem gotuję ją na inny sposób. Tym razem zupa wyszła delikatnie kremowa, ryż zastąpiłam grzankami, a dla podkreślenia czosnkowo-bazyliowego smaku do zupy wkroiłam czarne oliwki.

ZUPA POMIDOROWA Z GRZANKAMI I OLIWKAMI

Składniki:
3 puszki pomidorów
2,5 litra bulionu warzywnego
kilka ząbków czosnku
bazylia, liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier, pieprz, oregano
oliwa z oliwek

Do wrzącego bulionu dodajemy pomidory z puszki i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawiamy do zagotowania. Garnek ściągamy z gazu, a zawartość blendujemy. Wstawiamy z powrotem na gaz, dodajemy kilka liści laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego, dwie solidne szczypty bazylii, odrobinę oregano i półtorej łyżeczki cukru. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Zostawiamy zupę na niewielkim ogniu, by nieco się wygotowała. W międzyczasie 2 kromki chleba razowego kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, do momentu, gdy grzanki zaczną się równomiernie rumienić. Podlewamy je oliwą z oliwek i mieszamy. Oliwki kroimy na połówki i umieszczamy w miskach. Zalewamy je zupą, a na sam koniec dodajemy grzanki.

2 komentarze: