środa, 21 grudnia 2016

Warzywa curry w mleczku kokosowym



Pamiętam, że zamówiłam kiedyś to danie w jednym z wege sieciowych barów i dawno nie byłam tak zawiedziona. Jałowe warzywa w mdłym sosie, w którym nie czuć było ani curry, ani mleka kokosowego podane z suchym ryżem. Postanowiłam zrobić jego lepszą wersję w domu. Połączyłam ze sobą smak kokosa, limonki i indyjskiego curry, i to był strzał w dziesiątkę. Pyszne, aromatyczne i przede wszystkim szybkie danie, które na pewno nie raz powtórzę.

WARZYWA CURRY W MLECZKU KOKOSOWYM

Składniki (na 1 porcję)
200ml mleczka kokosowego
1 marchewka
1/2 średniej cukinii
kilka pieczarek
1 mała cebula
sok z limonki
pół kostki tofu
sos sojowy
curry indyjskie, sól, pieprz, imbir, kurkuma, cynamon, chilli

Tofu kroimy w kostkę i marynujemy w soku z limonki, chilli i sosie sojowym. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju. Warzywa kroimy i dodajemy do cebuli. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Do warzyw wlewamy mleczko kokosowe, przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki i wszystkimi przyprawami. Gotujemy razem do połączenia smaków. Podajemy z ryżem i podsmażonym wcześniej tofu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz